Vår komplexa leverantörskedja

Dela Skriv ut

Vissa av Systembolagets leverantörskedjor är enkla: En bonde odlar druvor och säljer dem till en vinproducent som i sin tur säljer vinet till vår leverantör. Men i andra fall, ja, då är det klart mer komplext.

Har du kikat på vår film här uppe? Så kan en leverantörskedja hos Systembolaget också se ut. Den inkluderar allt från farmkooperativ till tappanläggningar. I vårt arbete för att säkra goda arbetsvillkor i hela leverantörskedjan kan det då bli mycket att hålla reda på. Samtidigt är det just det – faktumet att våra inköp påverkar så många människor över hela världen – som gör arbetet extra viktigt.

Visste du att?

  • Under 2015 kom Systembolagets produkter från 650 aktiva dryckesleverantörer.
  • Vinproducenter använder sig sällan enbart av egenodlade druvor. I stället köper de ofta druvor direkt från ett större eller mindre antal odlare och vinifierar dem.
  • Producenter köper ofta även färdigt vin från andra producenter för att använda som komponenter i olika blandningar. Ditt favoritvin kan alltså egentligen bestå av flera olika viner!
  • Sett till försäljning står de 100 största leverantörerna för mer än 98 procent av vår försäljning. Även om det finns enstaka undantag med snabbt växande och framgångsrika nya leverantörer är vår leverantörsbas stabil. Såväl när en producent av befintlig artikel väljer att byta leverantör som när vi köper in nyheter till fast sortiment så är det i stor del av fallen en redan befintlig och stor leverantör som tar över listningen/lanseringen.
  • Varje år utformar Systembolaget en så kallad lanseringsplan som styr vilken typ av drycker vi kommer att efterfråga. För varje lansering gör vi sedan en offertförfrågan till dryckesleverantörer där vi specificerar drycken vi söker. De leverantörer som vill besvarar offertförfrågan. Utifrån offerterna tar vi in varuprover som blindprovas av en provningspanel. Blindprovningen gör att de varor som köps in är ”bäst i test” bland många andra liknande produkter.

Vill du veta mer om hur vi väljer ut och köper in våra drycker? Läs vidare här!