Så gör du skillnad genom att köpa etiskt

Dela Skriv ut

Visste du att det under 2014 såldes mer etiskt vin per capita i Sverige än i något annat land? Och det är inte allt – Systembolaget köpte upp 27 procent av allt Fairtrade-märkt vin i världen.14

På Systembolaget vill vi göra det enkelt för våra kunder att välja produkter som bidrar till bättre arbetsförhållanden. Därför arbetar vi aktivt med att bredda vårt etiskt märkta sortiment, och under de senaste åren har försäljningen skjutit i höjden.

Men vad innebär egentligen en etisk märkning? Det etiskt märkta sortimentet är produkter som är certifierade av oberoende tredje part. Systembolaget erbjuder idag viner från två olika etiska certifieringsprogram: Fairtrade och Fair for Life Social & Fair Trade.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Kriterierna bidrar bland annat till att barnarbete och diskriminering motverkas samtidigt som anställd arbetskraft får avtalsenliga löner och rätt att organisera sig.

Fair for Life är också en oberoende produktmärkning som genom rättvis handel stödjer utsatta och marginaliserade arbetare i världen.

Gemensamt för de här märkningarna är att de bidrar till rättvis handel och garanterar en premie som ger både en ekonomiskt och socialt ökad trygghet för människorna som arbetar på odlingarna.

Kort sagt ligger det mycket arbete bakom den där etiska märkningen som hamnar på allt fler middagsbord landet över. Vill du ha ett exempel på allt gott som det arbetet resulterar i? Läs då om det Fairtrade-certifierade vinkooperativet i Argentina som odlar druvor till flera av Systembolagets viner.