På hållbarhetsresa i Argentina

Dela Skriv ut

I mars 2015 åkte Systembolaget på en hållbarhetsresa till Argentina, tillsammans med de övriga nordiska monopolen. Syftet var att fördjupa vår kunskap om landets vinproduktion – och diskutera frågor om korruption och dåliga arbetsvillkor. För Tommy Nykvist, Systembolagets hållbarhetsansvarige på inköpsavdelningen, var det en viktig resa.

Varför åkte ni just till Argentina?

– Systembolaget har under många år gjort hållbarhetsresor till vad vi klassar som riskländer, till exempel Sydafrika, Chile och Argentina. Syftet är att visa vårt engagemang i leverantörskedjan och få ökad möjlighet att göra skillnad. Sveriges ambassadör i Argentina hade dessutom kontaktat oss eftersom hon ville samla intressenter från den argentinska vinindustrin och diskutera utmaningar och lösningar. Det passade perfekt med vår agenda.

Varför klassar ni Argentina som ett riskland?

– Argentina klassas som ett riskland enligt BSCI:s sammanställning som baseras på Världsbankens bedömning. Vi har också sett utbredd korruption och utmaningar framförallt för säsongsarbetare under våra hållbarhetsresor i landet. Korruption påverkar alla delar av samhället, inte minst arbetsvillkoren.

Vad gjorde ni på hållbarhetsresan?

– Vi gjorde besök hos stora och små vinproducenter i Mendoza, träffade fackföreningar och hade möten med Rättvis vinhandel och andra ideella organisationer. Mot slutet av resan arrangerade vi rundabordsdiskussioner med viktiga parter inom Argentinas vinindustri och anordnade dessutom ett hållbarhetsseminarium.

Vilken del av resan var viktigast för dig?

– Det var nog rundabordssamtalen, som gav möjligheten att lufta utmaningar direkt med centrala aktörer i branschen. Revisioner hos producenter i all ära, men vissa problem kommer inte fram i revisionsrapporter och då kan vi belysa dem i forum som dessa.

Vin i Argentina

1551: De första vinstockarna planteras.

1850-1880: Järnvägen byggs vilket möjliggör export av vin.

1853: Jordbruksuniversitets vattenrätter för bevattning (Water Act) leder till snabb utveckling av vinindustrin.

1970-1991: Den inhemska konsumtionen går från rekordnivån 90 liter per capita till 55 liter per capita.

1995 och framåt: Vinindustrin återhämtar sig. USA blir en viktig handelspartner.