Case: Fairtrade tog vattnet till Tilimuqui

Dela Skriv ut

I nordvästra Argentinas La Rioja-provins hittar du ett kooperativ som odlar druvor till flera av vinerna som säljs på Systembolaget. Sedan 2006 är kooperativet Fairtrade-certifierat och det har fått den lilla byn Tilimuqui att blomma. För oss är Tilimuqui ett bevis på värdet av att satsa på etiskt märkta drycker.

La Rioja-provinsen är ett av Argentinas mest spännande vindistrikt, med sandig lerjord och vingårdar som sträcker sig från 900 till 1 400 meter över havet. La Rioja är känt för sina högkvalitativa viner – och för vinkooperativet.

Kooperativet grundades 1940 av en grupp italienska invandrare. Idag har kooperativet 422 medlemmar och en årlig produktion på över 40 miljoner liter vin. Trots att de flesta av medlemmarna har mindre än tre hektar mark per familj är det ett av de största kooperativen i Argentina.

2006 tog kooperativet ytterligare ett steg i sitt samverkansarbete och blev Fairtrade-certifierat. Certifieringen innebär bland annat att kooperativet får en så kallad Fairtrade-premie per kilo druvor som säljs och medbestämmande när denna premie ska investeras i lokalsamhället. Det är här den lilla byn Tilimuqui kommer in i bilden.

Tilimuqui är hem till många av kooperativets arbetare och deras familjer. Sedan certifieringen har Fairtrade-premien använts för att finansiera respektive delfinansiera två stora sociala projekt i Tilimuqui:

  • Vattenförsörjningen i Tilimuqui har länge varit oberäknelig och detta har haft en stor inverkan på de boendes hälsa, inte minst under sommarhalvåret då temperaturerna kan nå 45 grader. 2008 kunde man inviga en ny dricksvattenanläggning i byn, delfinansierad av kooperativets Fairtrade-premie. En brunn, en elektrisk pump och två vattentankar ser i dag till att människorna som bor här har tillgång till rent vatten.
  • En annan bristvara i Tilimuqui har varit utbildning. Förr erbjöds barnen i byn endast skolgång fram till 14 års ålder på grund av byns isolerade läge. I oktober 2008 påbörjades därför ett till socialt projekt: att bygga en gymnasieskola specialiserad på jordbruksstudier. Skolan invigdes i maj 2010 och har blivit oerhört populär. Antalet elever har ökat dramatiskt på bara några år, från bara 33 elever under 2010 till över 300 elever under 2014.

För invånarna i Tilimuqui har Fairtrade-certifieringen gjort en stor och viktig skillnad. Så här formulerade sig en talesperson för kooperativet vid invigningen av den nya dricksvattenanläggningen:

– Det finns många bortglömda människor på bortglömda platser i Argentina. Tilimuqui är en sådan plats. Vi har bevisat för oss själva att vi, genom att göra något till synes litet, verkligen kan förändra människors liv.

De Fairtrade-certifierade medlemmarna i kooperativet får även:

  • Ett garanterat minimipris för sina druvor.
  • En garanterad avsättning för sin skörd varje år.
  • Tillgång till lån och krediter.
  • Gratis tekniskt stöd och rådgivning.
  • Försäkringar vid produktionsbortfall.