Så tar vi ansvar på nätet

Dela Skriv ut

2015 fyllde Systembolaget 60 år. I sex decennier har vårt syfte varit att begränsa alkoholens skadeverkningar – och allt eftersom världen förändras får vi möjligheten att göra det på nya sätt. Här är fem exempel på hur den här 60-åringen tar ansvar i dag.

1. Appen Promillekoll – nu med kalorikoll

Med appen Promillekoll vill vi göra det enkelt för människor att hålla koll på sin promillenivå. Som användare skriver man in vad man har druckit och sedan kan man följa sin promillenivå i realtid. En ny funktion är att man också får reda på hur många kalorier man har fått i sig i form av alkohol – allt för att man ska kunna dricka så medvetet som möjligt.

2. Testa dina alkoholvanor på Alkoholprofilen.se 

Vi tycker att det är viktigt att få perspektiv på sitt drickande. Därför lanserade Systembolagets dotterbolag IQ sajten Alkoholprofilen.se. Sajten erbjuder en lättillgänglig möjlighet att få en bild av sina alkoholvanor och eventuella risker med hur man dricker.

3. Tonårsparlören för alla mammor och pappor

Ska man bjuda tonåringar på alkohol hemma? Vad gör man när tonåringen inte gör som man kommit överens om? Hur tänker ungdomar själva om drickande? För att göra tonårstiden lite lättare (för föräldrarna) ansvarar IQ för boken Tonårsparlören. Varje år skickas Tonårsparlören ut till cirka 100 000 föräldrar vars barn fyller 14 år. Boken är full av tips, argument och fakta om ungdomar och alkohol – och en hel del annat som hör tonåren till.

Tonårsparlören finns såklart även på nätet.

4. Fyra miljoner visningar på Youtube

Visste du att filmerna på Systembolagets egen Youtube-kanal har setts fler än fyra miljoner gånger?

Här är en av våra senaste antilangningsfilmer från våren 2015. I oktober förra året hade den redan setts 1,1 miljoner gånger.

Vår film ”Experten” har setts drygt 1,1 miljoner gånger. Vi tycker om den extra mycket eftersom den förklarar hur vi tänker här på Systembolaget.

5. Bli alkoholsmart på vår webb

Blir man tjock av alkohol? Och hur påverkar drickandet egentligen sömnen? Många av våra kunder har frågor om hur alkohol är kopplat till exempelvis träning, stress och sömn. Därför har vi skapat en särskild avdelning på vår webb som är tillägnad just alkohol och hälsa. Besök den själv för att få svar på dina frågor!